MEDICAMENTE PENTRU DIABET ZAHARAT

METFORMIN PRO ȘI CON

Metformin, cel mai popular medicament diabet zaharat, figurat în aproximativ 200 de prezentări la convenția anuală recentă a American Diabetes Association. Două dintre aceste prezentări arată vești bune pentru rolul său probabil în boli degenerative nervoase și în dispelling preocupările cu privire la rolul său posibil în neuropatie. O prezentare, cu toate acestea, a adus unele rezultate îngrijorătoare, iar restul sunt de interes mai puțin pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat.

Această convenție, pe care ADA numește sesiunile sale științifice 76, a atras mai mult de 16.000 de participanți, inclusiv mai mult de 13.000 de profesioniști care au mers la New Orleans pentru a vedea și auzi aproape 3.000 de prezentări despre diabet. Am reprezentat HealthCentral acolo.
O echipă de cercetători de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane a prezentat un poster și o prezentare orală despre metformină. Shuqian Liu, MD, a prezentat posterul și mi-a spus că ea a proiectat ambele studii. Posterul 570-P a raportat un studiu retrospectiv care a examinat efectul unor doze mari de metformină asupra neuropatiei, o complicație pentru 60 până la 70 la sută din persoanele cu diabet zaharat.

Acest lucru a fost o preocupare, deoarece studiile anterioare au arătat că metformina scade vitamina B12, care poate fi legată de neuropatie. Folosind datele din dosarele medicale electronice veterans affairs pentru perioada 2004-2010, studiul a comparat efectele dozelor mari și standard de metformină asupra neuropatiei în rândul a peste 12.000 de veterani care au diabet zaharat.

Dar numai o doză medie zilnică de metformină mai mare de 2500 mg a fost asociată cu un risc crescut de neuropatie. Puțini oameni cu diabet zaharat să ia atât de mult, deoarece doza zilnică de întreținere este de 2000 mg.

Metformina și bolile nervoase degenerative

Chiar mai bine de știri pentru persoanele care iau metformin a ieșit în studiul de companie 72-OR că echipa Tulane prezentat. Acest studiu a fost prezentarea orală de Qian Shi, un doctorand la Tulane.

Ca și studiul echipei de metformină și neuropatie, acest studiu a folosit, de asemenea, înregistrări VA pentru 2004-2010, de data aceasta studiind mai mult de 6.000 de veterani pentru a determina dacă durata de tratament metformina pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 are un efect protector împotriva bolilor nervoase degenerative.

Aceste boli includ Alzheimer, tulburări cognitive, demență, Huntington, și Parkinson, toate acestea sunt incurabile. În timpul follow-up, care medie 5.25 ani, 334 dintre acești veterani au fost diagnosticați cu demență, 100 cu Parkinson, 71 cu Alzheimer, și 19 cu tulburări cognitive. Studiul a concluzionat că, în timp ce tratamentul cu metformină de mai puțin de 2 ani nu a arătat nici o influență semnificativă, mai mult tratamentul metforminei dincolo de 2 ani cu atât mai puțin probabil au avut oricare dintre aceste boli nervoase degenerative. În acest grup metformina „are efect protector” împotriva acestor boli.

Alte studii de metformină

Pe de altă parte, simpozionul „Metformin Revisited 2016 — New Insights, New Directions” m-a atras mai întâi la convenție atunci când ADA a prezentat-o în programul său preliminar. Dar nu a reușit să genereze știri pozitive importante. Prima dintre aceste patru discuții a fost una extrem de tehnică, revizuind numeroasele acțiuni pe care metformina le are în intestin. Al doilea în mare măsură suprapuse articolul meu aici acum două luni, „Metformin safe cu funcția renală redusă.”

Cea de-a treia, o discuție a profesorului De la Oxford Rury Holman, a analizat „dovezile neconcludente” că administrarea metforminei poate reduce bolile de inimă. Procesul GLINT, care este doar obtinerea în curs de desfășurare, „va aduce, sperăm, claritate.”

A patra dintre aceste discuții a revizuit beneficiile posibile pe care metformina le poate avea asupra riscului de cancer. Michael Pollak, MD, de la Universitatea McGill, a remarcat constatările anterioare că persoanele care iau metformin au avut rate neașteptat de scăzute de deces de cancer și incidență a cancerului în comparație cu persoanele care iau alte medicamente diabet zaharat.

În timp ce mai mult de 100 de studii de metformină și riscul de cancer sunt în curs de desfășurare, el a spus că doar două studii raportate până în prezent nu au arătat nici un beneficiu pentru metformina în cancerul pancreatic. Dovezile clinice rămân neclare, spune el, și „ultimul cuvânt cu privire la metformină și cancer nu este inch

Un studiu deranjant

Asta s-ar putea dovedi a fi o veste deosebit de încurajatoare. Între timp, cu toate acestea, o prezentare despre metformina care ma deranjat este rolul său în cardiorespirator de fitness. Exercitarea ajută persoanele cu diabet zaharat pentru a evita bolile de inima.

Sheliza Lalani, MD, mi-a spus că posterul 736-P pe care ea a prezentat arată că, atunci când persoanele cu diabet zaharat ia metformina, „nu sunt în măsură să ajungă până la capacitatea maximă de exercițiu – metformina face exercitarea mai greu.” Mai tehnic, posterul afirmă că „unele dovezi sugerează că metformina poate atenua capacitatea aerobă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *